Bloom and fresh logo

Sukulent nedir? – Sukulent Bakımı, Türleri ve Aranjmanları

Kısa ve anlaşılır bir tanım olarak “dikensiz kaktüsler” olarak anılsa da sukulentler, gövdesinde ve dallarında veya yapraklarında su tutma becerisi yüksek olan etli bitki türü için kullanılan genel bir terimdir. “Bütün kaktüsler birer sukulenttir fakat bütün sukulentler birer kaktüs değildir” demek bu noktada doğru olacaktır. Sen de sukulentleri merak ediyorsan, seni yazımıza alalım.
BİTKİLER HAKKINDA / GELİŞİM

Dikensiz Kaktüsler: Sukulent

Kısa ve anlaşılır bir tanım olarak “dikensiz kaktüsler” olarak anılsa da sukulentler, gövdesinde ve dallarında veya yapraklarında su tutma becerisi yüksek olan etli bitki türü için kullanılan genel bir terimdir. “Bütün kaktüsler birer sukulenttir fakat bütün sukulentler birer kaktüs değildir” demek bu noktada doğru olacaktır.

Ev ve ofislerimizi mavi, yeşil, bordo elvan elvan renkleriyle güzelleştiren sukulentlerin, toprağı bir halı gibi kaplayıp yayılan ya da saksısından taşıp sarkan pek çok çeşidi bulunmaktadır. Yine Echeveria Subrigida gibi kış bahçeleri için soğuğa dayanıklı, Hawortia gibi sıcak ve kurak havaya dayanıklı olmak üzere farklı iklim gereksinimi olan sukulent türleri de mevcuttur.

Büyüme ve gelişmelerini ilkbahar ve yaz aylarında tamamlarken kışı uyku ile geçiren sukulentler, yine türlerine göre, çiçek açma zamanı farklı olmakla birlikte uzattıkları saplarından çiçek açarlar. Diplerinden yavrulayabildikleri gibi yine bu saplarından da yavrulayabilmektedirler. Şayet sukulentlerimizi kendimiz çoğaltmak istersek yapraklarından çelik yoluyla ya da köklerini ayırma yöntemiyle çoğaltabiliriz. Yapraklarından çoğaltma yapacaksak yaprağın sağlam ve sağlıklı bir yaprak olmasına dikkat etmeliyiz. Kökleri ayırma yaparak çoğaltma yapacaksak da ilkbahar veya yaz aylarını yani sukulentlerin gelişimlerini devam ettirdikleri ayları tercih etmeliyiz.

Sukulent Nasıl Bakılır?

Gövde ve yapraklarında suyu hapsetme özelliğinden dolayı sukulentlerimizin toprağını nemlendiriyor olmak yeterli olacaktır. Bir sprey yardımıyla bunu yapabileceğimiz gibi ucu dar bir kap ile de yapabiliriz. Sulama suyunun sert olmaması, hafif alkali olması sukulentlerimiz için ideal olacaktır. Kireçsiz içme suyumuzu ya da çaydanlığımızda kalan kaynamış ve dinlendirilmiş suyu suluma suyu olarak değerlendirebiliriz. Sulama sıklığını belirleyen ise öncelikle sukulentimizin çeşidi ve sonrasında sukulentimizin bulunduğu ortamdır.

Doğada yetiştiği ortama en yakın koşulları, sukulentlerimizin yeni yaşam yerleri olan ev veya ofislerimizde tesis ediyor olmak bu bitkiyi daha dayanıklı ve uzun ömürlü kılacaktır. Tam kuru toprak ve tam olarak tüm toprağın ıslanmasını sağlayacak kadar su vermek ve ardından fazla suyun saksıdan akmasını sağlamak sukulent sulama reçetesi diyebiliriz. Bunu su geçirgen toprak kullanarak yaptığımızda toprağın çamurlaşmasını da engellemiş oluruz. Sukulentlerimizin ihtiyacı olan besin ve sulama sırasındaki süzdürmeyi karşılayacak yapı özel sukulent toprakları sayesinde sağlanmakta ve bizler için bakım kolaylığı getirmektedir. Toprak ve saksı değişimini ise bitkimiz büyüdükçe ve kökü geliştikçe yapmak uygun olacaktır. Kökünde daha büyük ve daha küçük bir saksıya almak sulama ile ilgili sorunlar yaratabilir. İhtiyacını karşılayan bir sulama yapıp yapmadığımızı da yapraklarını gözlemleyerek takip edebiliriz. Şayet çok sulama yaptı isek sukulentimizin yaprakları şeffaflaşacak veya buruşacaktır. Az sulama yaptı isek yapraklarında güneş lekesine benzer kahverengi lekelenmeler olacaktır. Sadece yaprakların değil kökün de sağlıklı olup olmadığını kontrol edebiliriz. Sağlıklı köklerin görünümü pembe ve beyaz renkte dolgun bir yapıdadır.

Sukulent bakımında bir diğer nokta da ışık olmakla birlikte aydınlık ve yarı aydınlık yerler sukulentlerimize iyi gelecektir. Pencere önleri, ev veya ofisimizin güneş alan cephesi onları mutlu edecektir. Bununla birlikte öğle güneşi gibi yoğun ve yakıcı güneşi pek sevmezler.

Bakımları konusunda insan dostu ve kanaatkar olan sukulentler kendi kendilerine yeten mütevazı bitkilerdir. Şehir hayatına en iyi uyum sağlayan bitkilerden olan sukulentleri bir araya getirerek pek çok tasarım ve düzenleme yapılabilmektedir. Burada hatırlamamız gereken önemli bir nokta benzer türdeki sukulentleri bir arada düzenleyip birbirinden ayrı olanları ayrıştırmaktır.

Ülkemizde şehirden şehre farklılık göstermekle birlikte örtü gibi toprağı kaplayan gül şeklindeki sukulent türüne “ömür çiçeği” de denilmektedir. Ve inanılır ki ömür çiçeği, çiçek açtığı evin sahibinin ömrüne ömür katar, tıpkı sukulentler gibi uzun ömürlü bir hayat sürer.

Bakımı oldukça kolay ve zevkli olan, yaşam alanlarımızın vazgeçilmezi haline gelen bu birbirinden sevimli bitkilerin bizi zorlayan tek yanı ise isimlerini öğrenmek olacaktır. Zira ömürleri gibi isimleri de uzun ve hatta upuzun. Haworthia Attenuata Zebra, Crassula Gollum, Crassula Rupestris Marnieriana bunlardan bir kaçı.

Peki biz yerini sevsin diye neler yaptık bu birkaçı ile hadi birlikte bakalım…

Valhalla: O ünlü odun ve sukulentler

İşte o meşhur odun ve sukulent düzenlemesi: Valhalla!

Valhalla, Bloom and Fresh severlerinin en çok sevdiği düzenlemeler arasında kuşkusuz en başta gelenlerden. 25 cm uzunluğundaki işlenmemiş meşe odununa yerleştirilen haworthia spider white, crassula hobbit ve crassula rupestris succulentlerden oluşan Valhalla uzun ömrü ve dayanıklılığıyla öne çıkan bir düzenleme.

Valhalla’nın ismi İskandinav mitolojisinde savaşçıların öldükten sonra gittiği bereketli ve büyük salon / cennetten gelmekte. Uzun ömrü, alışılagelmemiş tasarımıyla Bloom and Fresh severlerin göz bebeği olan Valhalla ile halen tanışmadıysan buraya tıklayarak hemen tanışıp, siparişini verebilirsin.

Ofis masalarından Akira

Aşağıdaki fotoğrafında bir moda ikonu gibi görünen Akira’ya Valhalla’nın küçük kardeşi desek yerinde olur. Haworthia Spider’ın, 10 cm’lik meşe odununa yerleştirilerek sunulduğu Akira kısa sürede ofis masalarında hediye olarak vazgeçilmezler arasına girdi.

İsmini Güliver’in yolunun düştüğü cüceler ülkesinden alan Akira’ya yer alan haworthia spider sukulent az su bağımlılığı nedeniyle Akira’yı kapalı alanlarda bakılması oldukça kolay bir düzenleme haline getiriyor. Valhalla’nın kardeşi Akira için buradan sipariş verebilirsiniz.

Kalahari ve yeryüzünden bir kesit

Bloom and Fresh’in online sipariş verebileceğiniz sukulent düzenlemelerine son katılanı Kalahari. Haworthia ailesinde Zebra sukulentin lava taşı, beyaz doğal taşlar ve yosun ile birlikte sunulduğu Kalahari cam silindir vazo içerisinde bir düzenleme.

Görsel olarak katmanlı tasarımıyla yeryüzünden bir kesit sunan Kalahari’yi incelemek ve İstanbul içinde online siparişini vermek için seni buraya alabiliriz.

Paylaş

B&F

Bloom and Fresh Ekibi