Sevimli, sarı çiçekleri ve büyüleyici kokusuyla tanınan mimoza çiçeği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün global sembolü olarak biliniyor. Bahar mevsiminin en güzel habercilerinden biri olan mimoza ile ilgili bilmeniz gerekenleri bu içerikte bir araya getirdik.
Kış sonunda açan mimoza çiçekleri, İstanbul’un Adalar başta olmak üzere pek çok yerini güneşi andıran güzellikleriyle kuşatıyor. Esasında mimoza, gümüşi akasya olarak adlandırılan akasya türü bir ağacın çiçeği. Latince adı acacia dealbata olan bu ağaç, baklagiller (fabaceaer) familyasının bir üyesi. Ağacın anavatanı ise Tazmanya ve Avustralya, hatta mimoza çiçeği Avustralya’nın ulusal sembollerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu özel ağacın Avrupa’ya gelişi ise 1800’lü yıllara uzanıyor. Türkiye’nin doğal bitki örtüsüne dahil olmasa da ılıman sahil kısımlarında yetişen bu ağacın güzeller güzeli çiçekleri sadece birkaç ay canlı kalıyor. Belki de bu yüzden mimozaların açması, çiçek severler tarafından büyük coşkuyla karşılanıyor.
8 Mart Kadınlar Günü’nün Sembolü: Mimoza
Mimoza çiçeği, tüm dünyada 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sembolü olarak biliniyor. Peki, mimozanın bu özel günle özdeşlemesinin ardında nasıl bir hikaye var? Bu konuda farklı görüşler olsa da en yaygın fikre göre İkinci Dünya Savaşı’nı büyük kayıplarla tamamlayan İtalya’da İtalyan Kadın Birliği üyesi üç kadın, 8 Mart’ta kadınlara yaşama dair umut aşılamak istediler. Bunun için de onlarca çiçek arasından mimozayı seçtiler. Rivayet o ki, kadınların 8 Mart’ın sembolü olarak mimozayı seçmelerinin nedeni ise çiçeğin mart ayında açmasının yanı sıra neşe saçan sarı rengi ve kırılgan görünümüne rağmen zorlu koşullar karşısında oldukça dirençli bir yapıya sahip olması…
Kısacası 8 Mart 1946’dan bu yana mimoza; kadının gücünün ve kadın dayanışmasının eşsiz bir sembolü haline geldi. Dolayısıyla İtalya başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde 8 Mart kutlamaları sapsarı mimoza çiçekleriyle renkleniyor. Siz de Kadınlar Günü ne zaman kutlanır sorusunun cevabını merak ediyorsanız, takviminizi 8 Mart’a ayarlayın ve bu özel günü çiçeklerle taçlandırın.
Mimoza Çiçekleri Bu Ağaçta Yetişiyor: Acacia Dealbalta
Siz de mimozaların iş açıcı görüntüleriyle yaşam enerjinizi tazelemek ve mis kokularını içinize çekmek istiyorsanız şubat sonu – mart başı gibi rotanızı Adalar’a çevirebilirsiniz. Uygun bir bahçeniz varsa acacia dealbata ağacını kendiniz de yetiştirebilirsiniz. Acacia dealbata, mimoza ailesi içerisinde soğuk hava koşullarına en dayanıklı tür. Bu sayede gümüşi gri renkteki tüylü yapraklarını kış aylarında da dökmüyor. Güneş alan ve rüzgara karşı korunaklı olan alanlarda oldukça hızlı gelişim gösteren mimoza bitkisi, yılda yaklaşık bir metre boy atıyor ve boyu 15 metreye kadar ulaşabiliyor.
Acacia dealbata, asitli, geçirgen ve kireçsiz her türlü toprakta yetişebiliyor. Bakım için düzenli sulanması ve çiçeklenme sonrası uygun şekilde budanması gerekiyor. Bahçeniz yoksa, ancak gerçek bir mimoza aşığıysanız bir mimoza fidanı edinerek doğru bakım teknikleriyle saksı içinde de yetiştirebilirsiniz.
Parfümlerin Vazgeçilmezi Mimoza Çiçeği
Mimozanın bu kadar çok sevilmesinin nedenlerinden biri de kendine özgü, pudralı, tatlı ve yumuşak kokusu. Bu sıradışı güzellikteki kokuyu Nepal, Hindistan gibi yerlerde düzenlenen ritüellerde tütsü olarak kullanıyorlar. Ayrıca dünyaca ünlü parfüm üreticileri de mimozanın baş döndürücü kokusunu zaman zaman kullanmaktan geri kalmıyor. Mimozanın kokusunu dört mevsim üzerinizde taşımak istiyorsanız Chanel Coco Mademoiselle, Bulgary Pour Femme, Versace Yellow Diamond, Jo Malone Mimosa & Cardamom gibi sevilen parfümleri tercih edebilirsiniz.
Çiçeklerin estetik görünümleri ve hoş kokuları size de yaşam sevinci aşılıyorsa kendinizi bir buket çiçek ya da uzun yıllar evinize güzellik katacak saksı çiçeği ile ödüllendirebilirsiniz. Taptaze mevsim çiçekleriyle hazırlanan buketleri ve birbirinden güzel bitkileri Bloom & Fresh’te bulabilirsiniz. Hem şık hem de indirimli çiçek siparişi vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.