Favori Listesi
Sepetim
Ara Toplam :
İndirim :
Toplam :

Benzersiz Bir Çiçek: Ters Lale

Benzersiz Bir Çiçek: Ters Lale

Benzersiz Bir Çiçek: Ters Lale

 

Laleyi nasıl bilirsiniz? Boynunu göğe uzatan, bir dönemin sembolü olmuş, ihtişamlı bir çiçek olarak mı? Peki, ters laleyi hiç duydunuz mu? Hüznün sembolü, Anadolu’nun güzeli ters lale hakkında detaylı bilgi almak, onun hikayesini dinlemek için içeriğimizi mutlaka okuyun!

 

Ters Lale Hakkında Birkaç Temel Bilgi

 

Zambakgiller familyasına ait olan ters lale, lale çiçeğine çok benzeyen ancak bir dal üzerinde birden fazla ve ters bir şekilde duran dört çiçekten oluşuyor. Boyu ise 50 ila 60 cm arasında değişiyor.

Latince adı “Fritillaria Imperialis” olan bitki 1000 metre ve 1000 metrenin üzerindeki yüksek alanlarda yetişiyor. Ters lale; aşkın, sevginin, mütevaziliğin ve en çok da hüznün sembolü olarak biliniyor.

Sanki hüzünlüymüş de boynunu bükmüş gibi duran zarif çiçek, göz kamaştıran renkleriyle de herkesi kendine hayran bırakıyor. Açık ve koyu kırmızı ile sarı olmak üzere üç farklı rengi olan ters lalenin renkleri kadife dokulu çiçeklerinde parlak ve göz alıcı bir şekilde yansıyor.

Dünyada Eşi Benzeri Yok

Şu an için Hakkari’nin sembollerinden biri olan ve tıpkı Halfeti gülü gibi sadece tek bir bölgede, Hakkari’de yetişen ters lalenin yolculuğunun aslında Bulgaristan’da başladığı da söyleniyor. Göçmenlerin Bulgaristan’ın Deliorman bölgesinden göç ettikleri Denizli’ye taşıdıkları söylenen nadide çiçek, zamanla Anadolu’ya kadar geliyor ve bu bölgenin endemik bitkisi haline geliyor. Göçmenlerin Tuşaya adını verdikleri ters lale, Anadolu’ya geldiğinde ise ağlayan gelin ismini alıyor.

Ağlayan Lale

 

Bu güzelliği yakından görmek için Hakkari’ye gittiğinizde rotanızı; Zap, Kaval ve Tiyar Vadisi ile Cilo Dağı’nın eteklerine, Hakkari merkeze ya da Şemdinli’ye çevirebilirsiniz. Ancak unutmadan ekleyelim. Ters lale zamanla doğudaki diğer şehirlerimizde yetiştirilmeye başlamış. Hatta rivayete göre kaçırılıp bu bölgelerde ekimi yapılmış. Dolayısıyla Van, Malatya, Batman, Adıyaman, Elazığ gibi şehirlerde de ters laleler ile karşılaşmanız mümkün.

 

Geçmişten Bugüne Ters Lale Hikayeleri

Doğa harikası bitkiler arasında yer alan ters lale, geçmişten bugüne tarihte de farklı semboller yüklenen, özel bir çiçek olmuş. Çiçeklerinin üzerinden her sabah berrak su damlaları akan çiçeğe tarih boyunca bu özelliği nedeniyle farklı isimler yakıştırılmış.

Asuriler için ağlayan lale, halk arasında ise Gul Nuxin (ağlayan çiçek) olarak bilinen ters lale Hristiyan dünyasında da özel bir yere sahip. Hristiyanların inancına göre ters lale, Hz. İsa çarmıha gerildikten sonra çok üzülen Meryem Ana’nın toprağa döktüğü gözyaşlarından filizlenmiş. Bu nedenle de adı “ağlayan gelin” olmuş.

Ters lalenin adı bir aşk hikayesinde de geçiyor. Efsaneye göre aşkı Şirin için dağları delen Ferhat, Şirin’in ölüm haberini alınca elindeki balta ile kendini öldürmek istemiş. Baltayı başına vurmuş ve başından akan kanların biriktiği yerden de ters lalelerin bittiğine inanılmış. Tam da bu inanış nedeniyle Anadolu’nun bazı bölgelerinde bugün hala gelinler, ağlayan gelin çiçeği gibi göründükleri kırmızı tülbentlerle evlerinden çıkarılıyor.

Hakkari Lalesi

Hüznün sembolü ters lale, bugün mezar taşlarından camilere kadar çeşitli dini ve sivil mimari eserleri süslüyor. Ayrıca yöresel süs eşyalarına ya da tekstil ürünlerine de işleniyor. Bitkiyi yaşatmak, bu özel değeri daha çok kişiye duyurmak için her yıl bir festival de düzenleniyor. Siz de bu güzelliği görmek için bulunduğu bölgeleri ziyaret edebilir, yolunuz düşerse Hakkari’de düzenlenen Ters Lale Festivali’ne de katılabilirsiniz.

Lalelerin güzelliği ile kendinizi ya da sevdiklerinizi mutlu etmek içinse çok uzaklara gitmenize gerek yok. Hemen Bloom and Fresh üzerinden çiçek siparişi verebilir, rengarenk lale buketleri ile gününüzü güzelleştirebilirsiniz.

B&F

Bloom and Fresh Ekibi

En Yeniler

Bloom And Fresh Hakkımızda