Orkideleri bir türlü yaşatmayı beceremiyorum!” diyorsan…Bu konuda yalnız değilsin… O’nun güzelliğine bakmaya doyamıyor ama bakmanın kolay bir yolu olmalı diye düşünüyorsan, seni şöyle alalım.
BİTKİLER HAKKINDA / GELİŞİM

Orkideleri bir türlü yaşatmayı beceremiyorum!” diyorsan, bu konuda yalnız değilsin. O’nun güzelliğine bakmaya doyamıyor ama bakmanın kolay bir yolu olmalı diye düşünüyorsan, seni şöyle alalım…

Orkide bakımı için öncelikle orkidenin hangi cins ve türe ait olduğunu bilmelisin. Biz evlerimizde daha çok bulunan epifibik orkidelerin bakımından biraz bahsedeceğiz. Bu orkideler arasında en çok sevilen ve yetiştirilen Phalaenopsis’i ele alalım… Phalaenopsis cinsine doğal ortamda en çok Filipinler ve Endonezya‘da rastlanır. Phalaenopsis’lerin yüzlerce türü bulunmaktadır.

O’nu uzun süre yaşatabilmen için yapman gerekenleri senin için birkaç adımda topladık:

Orkide bakımında bitkinin konumu

Phalaenopsis düşük ışık orkidesidir ama bu insana göre değil bitkiye göre düşük ışıktır, yani orkidenizin güneşi doğrudan almayan, aydınlık bir köşeye koymanız onun için en ideali olacaktır. Doğrudan güneşe maruz kalması orkidenizin yapraklarını çok çabuk yakar. Bunu yaprağın rengine bakarak kolaylıkla anlayabilirsin. Yaprakları çimen yeşili tonundan daha koyu ise bu orkidenizin yetersiz ışık aldığına işaret eder; bu durumda orkidenizi kademeli olarak biraz daha aydınlık ortamlara taşımanız gerekecektir.

Unutmadan! Onu kalorifer veya herhangi bir havalandırmanın üzerine koymak da ona iyi gelmeyecektir!

Orkide bakımı için ideal sıcaklık

Orkidenizin bulunduğu oda için ideal sıcaklık 17-22 derecedir. Yaz aylarında tül bir perdenin arkasından süzülen güneş onun için güzelce çiçek açmasını sağlayacaktır. Kışın ise bulunduğu odanın aydınlık olması yeterlidir.

Havalandırma orkide bakımında önemli!

Havalandırma, orkide için olmazsa olmazdır. Orkideler aşırı sıcak, kuru ve havasız ortamları hiç sevmezler. Kış aylarında bile havadar mekan isterler ancak onu hava cereyanından koruman gerekir. Pencere önleri bu yüzden pek ideal değildir. Orkideni bulunduğu ortam bitkiye direk rüzgar gelmeyecek şekilde havalandırmalısın ki kökleri hava alabilsin.

Orkideler için nem, nem ve nem!

Orkide nemi çok seven bir bitki türüdür. Özellikle yaz aylarında yapraklarına günde bir kez püskürtme su uygulaman hoşuna gider. Yeterince nem olmazsa çiçek kendini korumaya alarak çiçek açmaktan vazgeçebilir.

Haftada bir gün banyo içinde bekletmek nem kaybını dengelemek açısından orkidene çok iyi gelecektir. Daha da iyi bir metod olarak orkideni çakıllı tepsi üzerinde bekletilebilirsin. Bu aynı zamanda drenaj problemini azaltır ve bitkiyi sıcak tutar.

Orkide nasıl sulanmalıdır?

Son adım ise sulama… Öncelikle şunu söyleyebiliriz: Bazı karada yaşayan orkideler (terrestrial) her zaman nemli kalmaktan hoşlanır. Phalaenopsis gibi epifitik orkideler ise, iki sulama arasında biraz kurumak isterler.

Su spreyi ile püskürtmeli orkide sulama

Yaz aylarında özellikle ek olarak yapman gereken bir yöntem olan ılık su ile püskürtme yöntemi, çiçeğe gelmeyecek şekilde yapraklarına ve toprağına yapılmalıdır.

Daldırma yöntemi ile orkide sulama

Orkideyi plastik kabıyla veya saksısından narince alarak su dolu bir kovanın içine daldırmak orkidenizin su ihtiyacını karşılamak için iyi bir yöntemdir. Bu işlemi yaptıktan sonra orkidenin köklerindeki suyun süzülmesi için bir kenarda beklettikten sonra tekrar saksısının içine yerleştirebilirsin.

Bu yöntemi Bloom and Fresh ”Sora” için de kullanabilirsiniz. Mermer saksısından nazikçe çıkartarak, içindeki plastik kap ile beraber daldırma işlemini yapabilir, süzülmesini bekledikten sonra tekrar mermer saksının içine yerleştirmek Sora’nızın su ihtiyacı için yeterli olacaktır.

Daldırma işleminde suyun orkidenin köklerine ulaştığına emin olmalısın.

Önemli!

  1. Kireç içermeyen bir su kullanmalısın. Kireç, birçok bitkide olduğu gibi orkidenin de sevmediklerinin başında gelir. Suyu birkaç saat önceden kovada bekletmek işe yarayabilir.
  2. Sulama ve püskürtme işlemlerini daima sabahları yapmalısın. Akşam sulamalarında bitki kurumaya fırsat  bulamaz ve hastalanabilir.

Çok özendim ama orkidemin çiçeklerine ne oldu?

Orkideni aldığında nefes kesen çiçeklerini birkaç hafta zevkle izleyebilirsin. Ne yazık ki, tüm güzel şeylerin sonu gelir ve çiçeklenme durur. Ancak, bu orkide için yolun sonu değil, yeni bir yolculuğun başlangıcıdır.
Orkidenin çiçeklenmeden sonra bir dinlenme fazı denilen dinlenmeye geçer. Orkidenin uykusu genellikle altı-dokuz ay sürer, bu bitkiden bitkiye farklılık gösterebilir. Dormant(uyku) aşamasında kaliteli bakım ile orkide tekrar çiçeklenmesine yardımcı olacaktır.

  • Orkidenin hava kökleri dışarı çıktıysa,
  • Hava kökleri kahverengi olduysa,
  • Ölü kökleri oluştuysa,

Bitkinin sararmış yaprak ve çiçek saplarını, enfeksiyon kapmaması için mutlaka steril bir makasla kesmelisin.

Tüm bu koşullar yerine getirildiğinde yani optimum koşullar oluştuğunda, orkidenin çiçek tomurcukları 6 ile 8 hafta arasında oluşmakta, toplam çiçeklenme süresi 5 ay sürebilmektedir. Orkide çiçek açma döneminden sonra, çiçeklerin döküldüğü yerden ya da sararmaya başlayan sapların 2,5 cm altından budayarak yeniden uzamasını sağlayabilirsin.

Geriye sadece orkidenin tadını çıkartmak kalır.

Bu önerileri sonuna kadar okuyup, senin bir nebze bile cesaretlenmeni sağladıysak, rengarenk orkide koleksiyonumuza buradan göz arabilirsin.

Paylaş

B&F

Bloom and Fresh Ekibi