Favori Listesi
Sepetim
Ara Toplam :
İndirim :
Toplam :

Ayın Bitkisi: Kalla Zambağı Bakımı

Ayın Bitkisi: Kalla Zambağı Bakımı

Ayın Bitkisi: Kalla Zambağı Bakımı

Kalla hakkında bunları biliyor musunuz?

Sevgi ve adanmışlığın sembolü olan Kalla zambakları gerçek zambaktan ziyade Arum familyasındandır (Yılanyastığıgiller).  Bu bitki, aralarında herhangi bir sap olmaksızın doğrudan çiçek soğanından büyür.  Büyük yaprakları toprağın hemen üzerinde açılır ve serpilerek 60 ila 90 cm yüksekliğe ulaşır.  Trompet şeklindeki çiçekler, uzun bir sapın tepesindeki koyu yeşil yaprakların birkaç santim kadar üzerinde büyür.

Tek bir çiçek soğanı birden fazla yaprak ve çiçek barındırır.  Yapraklar ok şeklindedir ve oldukça koyu renkli hale gelir. Beyaz veya renkli çiçeklerden her biri 25 cm uzunluğa kadar büyüyebilir.  Her çiçek, bir tarafı orantısız olarak gerilmiş, ters çevrilmiş bir çanı andıran büyük, tek yapraklı bir görüntüye sahiptir.  Merkezdeki erkek organ her zaman sarıdır.

Bu çok yıllık bitkilerin ana vatanı Afrika’dır. Göl ve göletlerin yakınındaki yaşam alanlarını yani devamlı su temin edebildiği yerleri sevdiğinden, özellikle çiçekliyken iç mekanlarda bitkinin tamamen kurumasını önleyin.  Yarı nemli ancak çok ıslak olmayacak şekilde sulanması gereken bu bitki, doğrudan güneş ışığı almayan bir yere yerleştirilmelidir. Bu ilginç şekilli çiçekler, açık havada haziran ve temmuz aylarında açar. Ancak iç mekanda uygun sıcaklıklarda tutulursa ilkbahardan sonbahara kadar çiçek açabilir. Bununla birlikte Kalla’lar yılın geri kalanında güzel yapraklara sahiptir.

Kalla zambağının bakımı nasıl yapılır?

IŞIK

Bu bitki, günün sıcak olmayan saatlerinde bol miktarda parlak güneş ışığı ister.  En iyi sonuçları elde etmek için doğuya veya batıya bakan güneşli bir pencere tercih edin.

SULAMA

Kalla su seven bir bitkidir.  Gölet kenarlarında ve çamurda en iyi şekilde yetiştirilir.  Bu nedenle iç mekan zambağınız nemli koşulları sever.  Sulama yapmadan önce toprağın yüzeyden 2-3cm derinliğe kadar kurumasın bekleyin ancak tamamen kurumasına izin vermeyin.

Tam tersi aşırı sulanıp kabın içinde su birikmesi de bitkinize zarar verir. Bitkinizi dekoratif saksısından çıkarıp altı delikli plastik saksısında bir lavabo içinde sulayıp, fazla su saksının altındaki deliklerden iyice süzüldükten sonra tekrar dekoratif saksısına alabilirsiniz. Çok fazla su, çiçek soğanının çürümesine neden olur.

NEM  

Toprak nemli tutulduğu sürece bu bitki için oda koşullarındaki normal nem oranı uygundur.

SICAKLIK

Bu çiçekler, bulunduğu sıcaklık konusunda oldukça seçici olabilir. Kalla bitkiniz için ideal sıcaklık 18-23°C arasıdır. Soğandan yetiştirirken, soğanları 18°C’den daha sıcak ve 12°C’den daha soğuk olmayan günlerde güneşe çıkarın.

TOPRAK

Standart saksı toprağı bu bitki için iyi bir karışımdır. Bitkiyi saksılarken dengesiz pH’a sahip veya çok fazla gübre karıştırılmış topraklardan kaçının.

SAKSI DEĞİŞTİRME

Bu bitkinin saksısı değiştirilebilir.  Çiçek soğanının tamamı dahil olmak üzere bitkiyi topraktan çıkarın.  Soğanı, filizleri toprakta en az 7 cm derinlikte ve yukarı bakacak şekilde yeniden dikin. Soğanı toprakla örtün ve bir kez sulayın.  Tekrar sulamadan önce bitkinin toprak yüzeyinde görünmesini bekleyin.

GÜBRE

Kalla zambağı normalde gübreye ihtiyaç duymaz.  Daha iyi büyüme elde etmek istiyorsanız içinde amonyum bulunmayan bir gübre kullanın.  3 litre suya 1 ölçek su karıştırarak ve yalnızca tek bir mevsim boyunca iki haftada bir aralığında kullanın.  Uzun süre gübrelemeye devam edilmesi bitkiye zarar verebilir.

ÇOĞALTMA

Kalla zambağı döllenirse küçük siyah meyveler oluşur.  Bunlar kurutulup 7 cm’lik saksı toprağına ekilebilir.  Böylece yeni soğanlar oluşur.  Alternatif olarak kök sapı topraktan çıkarıp bir parçasını koparabilirsiniz.  Bu parçanın kuruması için iki gün bekleyin, ardından düz olmayan tarafı yukarı bakacak şekilde ekim yapın ve saksı değiştirme talimatlarına göre sulayın.

ÇİÇEK AÇMA

Kalla zambağının çiçek açması için hiçbir ek işleme ihtiyacı yoktur.  Nem ve ışık koşulları bitki için uygun seviyede olduğu sürece herhangi bir özel çalışma gösterilmeden çiçekler oluşur.

Diğer çiçekli bitkiler gibi, kalla zambağı de çiçek açma döngülerinden geçer. Birkaç ay çiçekli, sonrasında ise birkaç ay çiçeksiz olarak büyür.  Mevcut çiçek açma döngüsü sona erdiğinde ölü yaprakları kesin ve bitkinin yaklaşık iki ay dinlenme döneminde kalmasına izin verin. Bitkiyi normal şekilde canlandırmak için parlak ışık alan bir alana yerleştirip sulayın.  Bu sayede, çiçek açma döngüsü yeniden başlar. Kalla zambağının yeniden çiçek açmasını özellikle istemiyorsanız düzenli bakıma devam edin ve yıl boyunca yeşil kalan yapraklarının tadını çıkarın!

Çiçek Açmayla İlgili Sorunlar

Kalla, büyüme mevsimi boyunca çiçek açmıyorsa sorun muhtemelen topraktan kaynaklanmaktadır.  Saksı toprağının pH’ını kontrol edin. Sağlıklı bir bitki için toprağın pH düzeyi 6,0 – 6,5 arasında olmalıdır.

Toprak pH’ınız bu sınırlar dahilindeyse aşırı sulama yapıyor olabilirsiniz.  Toprağın nem seviyesini kontrol edin ve nemli düzeyde, ancak asla ıslak olmayacak şekilde bitkiyi 7 cm derinlikte tutun.

Uygun toprak pH’ına ve iyi neme sahip bir bitki için sorun çok az güneş ışığı alması olabilir.  Işığı artırın ancak sıcaklığı artırmayın.  Herhangi bir değişiklikten sonra bitkinin çiçek açması en az dört hafta sürer.

ZEHİRLİLİK DURUMU

Bu bitki, köpekler ve kediler de dahil olmak üzere evcil hayvanlar tarafından yutulursa zehirlidir.  Ağız tahrişi, yutkunma problemleri, kusma veya başka olağan dışı semptomlar olup olmadığına bakın ve tedavi olması için evcil hayvanınızı en kısa sürede veterinere götürün.

İster eve ister ofise, hem zarif hem de uzun ömürlü bir çiçek ve hediye arıyorsanız, düğünlerin ve gelin buketlerinin de vazgeçilmezi olan Kalla çiçeği güzel bir tercih. Mor çiçekli Kalla bitkisiyle hazırlanan Mimy‘yi Bloom and Fresh ile kendinize ya da sevdiklerinize gönderebilirsiniz.

B&F

Bloom and Fresh Ekibi

En Yeniler

Bloom And Fresh Hakkımızda