Lale, nisan ayını renkleriyle şenlendiren güzel bahar çiçeklerinden yalnızca biri. Ancak laleyi bu ayın en özel çiçeği yapan bir özelliği var. O da nisan ayı geldiğinde neredeyse her yerde görülmesi. Özellikle İstanbul’da yaşıyorsanız ay boyunca gittiğiniz hemen her park ve bahçede lale aranjmanları ile karşılaşmanız mümkün. Bu harika çiçeğe evde nasıl bakacağınızı merak ediyorsanız sizin için bir araya getirdiğimiz lale bakım tüyoları ve daha fazlasına hemen göz atın!
Lale Soğanı Ne Zaman Ekilmeli?
Lale bakımı için en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, çiçeğin ne zaman dikileceğine iyi karar verilmesi. Özellikle toprak donmadan sonbahar aylarında ekilen lale çiçeği, ilkbahara kadar daha sağlıklı büyüyebilir. Bu sayede gelecek sonbahara kadar rengarenk laleleriniz olabilir. Ayrıca lale dikmeden önce dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da ne tür bir lale diktiğinize dikkat etmek. Genellikle üç yapraklı ve fincan şeklindeki laleler, pek çok dış mekanla uyumlu olsa da hangisinin evde hangisinin bahçeden yetiştirmek için daha ideal olduğunu bilmek şart.
Eğer laleleri bahçenize ekmeyi planlıyorsanız bunun için en ideal zamanın sonbahar bitimine yakın toprak donmasından 6 hafta önce olduğu söylenebilir. Bahçeye lale soğanı ekmek için ideal zamanın geldiğini gece sıcaklığı 4-5 derece düştüğünde de anlayabilirsiniz. Bu dönemde bahçenize lale bitkisi ekebilir, ilkbahar boyunca rengarenk ve sağlıklı lalelerinizin tadını çıkarabilirsiniz. Diğer yandan, laleleri evde bir saksı bitkisi olarak ekmeyi düşünüyorsanız sonbahar geldiğinde ekmeniz yeterli. Bahar aylarında açan lale ile mutlu olabilirsiniz.
Lale Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
İlkbaharın gelmesiyle rengarenk çiçekler de içimizi açmaya başlıyor. Çiçekçi dükkanlarından parklara her yerde görebileceğiniz lale aranjmanlarını evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz. Dilerseniz balkonunuzda dilerseniz de birkaç vazo içinde salonunuzda sergileyebileceğiniz lalelerin hep sağlıklı görünmesi için yapmanız gerekenleri bir araya topladık!
Doğru Vazoyu Seçin
Laleler, genişleyip bulunduğu alana yayılmayı sever ve vazoda kaldıkları süre boyunca yukarı doğru yaklaşık 5 cm büyür. Bu nedenle laleleriniz için vazo seçerken uzun vazolar seçip yukarı doğru büyümelerine izin vermeli ve taç yaprağı kaybını en aza indirmelisiniz.
Ara Ara Budamayı Unutmayın
Laleler de diğer bitkiler gibi ara ara budanmaya ihtiyaç duyar. Ancak lale saplarını budarken lalelerin vazo içinde büyüdüklerini ve şekil aldıklarını unutmamalısınız. Hatta budarken vazoyu 45 derecelik bir açıyla yana yatırırsanız bu lalelerde saman çöpü etkisi yaratır ve bu sayede saplar, budandıktan sonra suyu daha iyi çeker.
Bol Bol Sulayın
Laleler, suyu en çok seven çiçeklerden. Özellikle soğuk ve tatlı su ile beslediğiniz laleleriniz her daim canlı kalır. Eğer lalelerinize bir vazoda bakmayı tercih ediyorsanız sulayacağınız zaman vazonun ya da saksının dörtte üçünü suyla doldurabilirsiniz. Lalelerinizin suyunu her gün değiştirebilir ve hatta suyunu değiştirirken saplarına küçük budamalar yapabilirsiniz.
Laleleri Fazla Güneşten Saklayın
Laleler, ışığa duyarlı çiçekler oldukları için çiçek açana kadar güneşte bekletilebilse de daha sonra güneş ışığına fazla maruz bırakılmamalı. Uçları kapalı olan laleleriniz açıldıktan sonra güneş ışığı ve sıcaktan uzaklaştırmalı, olabildiğince renklerini ve canlılıklarını korumalarını sağlamalısınız.
Yanına Ekeceğiniz Çiçeklere İyi Karar Verin
Eğer lalelerinizi baktığınız saksıya başka çiçekler de ekleyerek kendi çiçek aranjmanınızı oluşturmak istiyorsanız lalelerin diğer çiçeklere karşı çok hassas olduğunu bilmelisiniz. Özellikle nergis gibi zararsız çiçekler bile salgıladıkları bir madde nedeniyle lalelerin ömrünün kısalmasına sebep olabilir. Lalelerinizin yanına ekmek için gül ya da ortanca gibi çiçekler tercih edebilirsiniz.
Nisan güzeli, baharın müjdeleyicisi lale çiçeğinin bakımı için tüm önerilere dikkat ederek ilkbahar boyunca rengarenk ve sağlıklı kalmalarını sağlayabilirsiniz.