Rengarenk bitkileri yetiştirmek, her zaman göründüğü kadar kolay olmayabilir. Onların canlılığını koruması için doğru bakım yaptığınızdan emin olmalısınız. Aksi takdirde istenmeyen durumlarla karşılaşabilirsiniz. Yaprak bitleri de istenmeyen durumlardan yalnızca biri. Eğer bitkilerinizde yaprak biti varsa ya da oluşmadan önlemek istiyorsanız okumaya devam edin!
Yaprak Biti Nedir?
Yaprak biti sevimli olduğu kadar baş belası da
Yaprak bitleri yaklaşık 2 milimetre uzunluğunda; beyaz, siyah, sarı, yeşil, kahverengi ve kırmızı gibi çeşitli renklerde bulunabilen küçük böceklerdir. Bu renkli bitler; yaprak, tomurcuk, sap ve çiçeklerde buldukları bitkilerin içindeki öz suyundan beslenerek hayatta kalır. Pek çok bitki bakıcısını rahatsız etme nedenlerinden biri kısa üreme döngüleridir. Yani yaprak bitlerinin hızlıca çoğalıp büyümesi için birkaç ay yeterlidir. Hatta bahçeniz bir anda haşere dolup bir anda temizlenebilir.
Kısacası yaprak biti ile karşılaştığınızda vereceği zararı bir an önce kapatmalısınız. Ancak bunun için yaprak bitlerinin neye benzediğini biliyor olmalısınız. Yaklaşık 2 mm uzunluğunda olan ve çoğunlukla bir büyüteç yardımı olmadan görünmeyen yaprak bitleri, aslında armut şeklindedir. Ayrıca çiçeklerin sapını emmek için alt bacaklarını ve antenlerini kullanır. Ancak bu tanım bitkilerinizi ele geçiren yaprak bitlerini fark etmeniz için yeterli değil. Bu nedenle bol bol yaprak biti fotoğrafı inceleyerek bitkilerinizi kapladıklarında nasıl görüneceklerinden emin olun!
Yaprak Bitlerinden Korunma Yolları
Söz konusu yaprak bitkilerinden korunmak için bitkileriniz yaprak bitkileri tarafından ele geçirildiğinde değil çok daha öncesinde önlem almalısınız. Bunun yollarından biri bahçenizi yaprak biti yemeyi seven böceklerle doldurmak olabilir. Bu sayede yaprak bitleri bitkilerinizin yapraklarına hasar vermeden önce böcekler tarafından yendiği için sayıları ve dolayısıyla bahçenize verecekleri hasar azalır.
Yaprak bitlerini seven böceklerden bazıları şunlar:
- Uğur böcekleri
- Zarkanatlar
- Eşek arıları
Birçok bahçe sahibi, yaprak bitinin olmaması için bu böcekleri kullanır. Hatta aralarında bu böcekleri sipariş verenler bile var. Eğer bahçenizde oluşabilecek yaprak biti istilasını önlemek istiyorsanız siz de bu böceklerden yararlanabilirsiniz.
Yaprak Biti İstilasının Belirtileri
Önleme işlemi başarısız olduysa ve yaprak bitleri bitkilerinizi ele geçirmeye başladıysa işler çığrından çıkmaya başlamadan önce uygulayabileceğiniz yöntemler var. Bunun en iyi yollarından biri yaprak bitinin farkına varmak. Peki nasıl?
Yaprak bitleri gözle görünür derecede büyükse şanslısınız. Az önce anlattığımız tanıma uyan, daha önce de fotoğraflardan gördüğünüz yaprak bitini tanıdıysanız işiniz çok daha kolay. Ayrıca yaprak bitleri bitkilerinizden beslendiğinde bir öz salgılar. Eğer bitkilerinizde bala benzer yapışkan bir madde görüyorsanız bu da yaprak biti istilasının bir göstergesi olabilir. Son olarak yaprak biti bitkilerinizden beslendiğinde bitkileriniz zayıflar ve sararır. Eğer bitkilerinizde beklenmedik bir sararma görüyorsanız yaprak biti istilasından şüphelenebilirsiniz.
Diyelim ki bahçenizde yaprak biti istilası olduğundan eminsiniz. O zaman sıra onlardan kurtulmaya geldi. İşte iki etkili yöntem!
1- Hortumun Gücü
Yanlış duymadınız! Yaprak bitlerinden kurtulmak için fiziksel güç uygulamanız gerekiyor. Tazyikli su kullanmak ise bunun en iyi yöntemi. Bahçenizdeki uzun hortumu kullanarak tazyikli suyun tüm bitkilerinize ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
2- El Yapımı Böceksavar
Kendi böceksavarınızı yapmak yaprak bitinden kurtulmanın bir diğer yöntemi. Üstelik yapması da oldukça kolay. Biraz bulaşık deterjanı ve suyu karıştırıp etkilenen bitkilerinizin yapraklarına fıslayın. Ayrıca karışımın yaprakların altındaki sap kısmına da ulaştığından emin olun. Çünkü yaprak bitleri oralarda da yaşar.
Bahçesi olan biriyseniz yaprak bitiyle karşılaşmak çok can sıkıcı olabilir. Ancak önemli olan istilaya uğramadan önce bahçenizle ilgilenip önlem almanız. Aldığınız tüm önlemlere rağmen yaprak bitinden kaçamazsanız da bahsettiğimiz iki yöntemi uygulayabilir, yaprak bitlerine sonsuza dek elveda diyebilirsiniz.