Favori Listesi
Sepetim
Ara Toplam :
İndirim :
Toplam :

Şubat Çiçeği: Kış Sümbülü

Şubat Çiçeği: Kış Sümbülü

Şubat Çiçeği: Kış Sümbülü

Kış sümbülü; rengarenk çiçekleri, harika kokusu ve dayanıklı yapısı sayesinde evinde çiçek yetiştirmeyi seven herkesin en çok tercih ettiği çiçekler arasında geliyor. Ancak ne kadar dayanıklı olursa olsun sonbahar geldiğinde kış sümbüllerinin çiçekleri de diğer pek çok çiçek gibi dökülmeye başlıyor. Yine de biraz ilgiyle tekrar çiçek açtığını görmeniz mümkün. Peki sümbül nasıl bakılır? Sümbül çiçeği bakımı için bir araya getirdiğimiz püf noktalarını hemen inceleyebilirsiniz.

sümbül

Zambak aileseinden olan Kış Sümbülünün çiçekleri boru biçimindedir.

Sümbül Çiçeği için Büyük Saksı Tercih Edin

Zambak ailesinin bir üyesi olan kış sümbülü çiçeği, sümbül çeşitleri arasında en dayanıklı olanlardan. Her bir çiçeğine yakından bakarsanız yapraklarının zambaklar gibi boru şeklinde olduğunu görebilirsiniz. Sümbül çiçeği yalnızca fiziksel olarak değil yapısal olarak da zambaklara benziyor. Çiçeğin diğer çiçek soğanlarına göre daha büyük olan soğan kısmı, tıpkı zambak soğanı gibi iyi bakıldığında en kolay büyüyen türler arasında. Bu nedenle sümbül çiçeklerinin, rahat büyüyebileceği büyük bir alana ekildiklerinde çok kısa sürede büyüyüp filizlendiklerini görebilirsiniz. Ancak aynı saksıda farklı sümbül çeşitlerini birlikte yetiştirmemeniz gerektiğini hatırlatalım. Aksi takdirde çiçeğiniz istediğiniz gibi büyümeyebilir.

Kış Sümbülünüzü Serin Yerde Büyütün

Genellikle sonbaharda ekilen ve ilkbahara kadar büyüyen kış sümbülleri, kış boyunca mevsimin soğuk havasını canlı renkleriyle yumuşatıyor. Kış koşullarına dayanıklı sümbül çiçeğinin kısa sürede çiçek açması ve açtığı çiçekleri uzun zaman koruyabilmesi için en doğru şekilde ekilmesi ve bakılması gerekiyor. Bunun için çiçeğinizin soğanlarını geniş bir saksıya ektikten sonra büyümesi için karanlık ve serin bir yere bırakmalısınız. En az altı hafta boyunca 9 derecenin altında ve karanlık bir ortamda bırakılan sümbüllerin tam istediğiniz gibi büyüdüğünü görmeniz mümkün. Yaşam alanlarınızı renklendirmek için bu çiçeği tercih ediyorsanız almadan önce nerede yetiştireceğinize iyi karar vermelisiniz.

sümbül çiçeği

Çiçekler ömrünü tamamlayıp düştüğünde, bitkinizin dinlenmesi için saplarını kesebilirsiniz.

Daha Canlı Bir Görüntü için Kış Sümbülünüzü Gübreleyin

Sümbüller genellikle 8-12 hafta kadar çiçek açmaya devam ediyor. Ancak 12. haftadan sonra çiçeklerini dökmeye başlayan sümbülünüzün yeniden çiçek açacağı döneme daha iyi hazırlanması için yapabileceğiniz pek çok şey var. Bunlardan biri gübreleme. İlk yapmanız gereken, tüm çiçekler düştüğünde çiçeğinizin saplarını dikkatlice kesmek. Bu esnada yapraklarını kırmamaya çalışın ki bir sonraki çiçek açma dönemine kadar daha iyi enerji toplayabilsin. Daha sonra iyi bir iç mekan gübresi ile sümbülünüzü gübreleyin ve toprağı kurudukça sulayın. Unutmayın; sümbüller fazla sulama gerektirmez çünkü fazla sulandığında çürüme eğilimleri vardır. Doğru gübreleme ve yeterli sulama ile kış bir öncekinden daha canlı çiçekler açmasını sağlayabilirsiniz.

Sümbüllerinizi Böceklerden ve Hastalıklardan Koruyun

Kış sümbülleri, pek çok mevsimsel koşula dayanıklı olduğu gibi böceklere ve hastalıklara da dayanıklıdır. Yine de bazı durumlarda pamuklu bit olarak bilinen beyaz, tüylü ve yapışkan böceklerden etkilenmeleri mümkün. Ancak kış sümbülünüzün üzerinde pamuklu bit görürseniz kolaylıkla ayırt edebilir, elinizle kısa sürede temizleyebilirsiniz. Kış sümbülleri için tehlikeli olan durumlar ise fazla sulamadan kaynaklı pullanma ve mantar olarak sayılabilir. Pullanma ya da mantar fark ettiğiniz çiçekleriniz çok sulanmadan dolayı kısa sürede çürüyebilir. Bu durumda sulama rutininizi vakit kaybetmeden değiştirmelisiniz. Ayrıca sümbüllerinizde gri beneklenme ya da küflenme varsa bu doğru bakımı yapmadığınız anlamına gelir. Hemen yerlerini değiştirip bu hastalıklardan etkilenen kısımları budarsanız sümbüllerinizin kısa sürede kendine gelmesi mümkün.

kış çiçekleri

Kış Sümbüllerinin farklı renklerini bir arada kullanarak güzel bir potpuri elde edebilirsiniz.

Kışın en güzel çiçeklerinden sümbülü evinizde yetiştirmek için işe bir sümbül soğanı alıp tüm bakım rutinlerini eksiksiz bir şekilde uygulayarak başlayabilir ya da online çiçek sipariş ederek evinizi rengarenk çiçeklerle taçlandırmayı tercih edebilirsiniz.

B&F

Bloom and Fresh Ekibi

En Yeniler

Bloom And Fresh Hakkımızda